DELA
Foto: Johan Orre

Havsviddenbolag möts snart i Ålands tingsrätt

Förra månaden såg det ut som om Havsviddens restaurang- och hotellbolag Resort & Konferens skulle lämna Geta den sista augusti, alltså i dag.

Men så blir det inte, försäkrar huvudägaren Sven Eric Hansson.
Bakgrunden är att restaurang- och hotellbolaget, dotterbolag till den svenska hotellmagnaten Sven Eric Hanssons bolag Revhaken Hotels Ab, förra månaden stämde fastighetsbolaget Havsvidden Ab som är hyresvärd. Orsaken är enligt Sven Eric Hansson att fastighetsbolaget felaktigt använt den bankgaranti på 200 000 euro som han ställde ut när han köpte det nybildade driftbolaget våren 2015 och hyrde hotell- och restaurangdelen.

I mars i år krävde fastighetsbolaget att driftbolaget skulle betala hyra på omsättningen för 2015 – ett belopp som var drygt 30 000 euro högre än den fasta hyra på 100 000 euro för det första året som driftbolaget enligt avtalet skulle betala. När driftbolaget vägrade betala den högre hyran sa fastighetsbolaget upp hyresavtalet per den 14 juni.

Samma dag, 14 juni, ingick parterna ett nytt avtal där de åtog sig att försöka nå en överenskommelse om hur hyresavtalet skulle tolkas. Då kom man också överens om att driftbolaget skulle flytta ut den sista augusti om man inte lyckats komma överens.

Stannar kvar

I stället tog fastighetsbolaget enligt stämningsansökan i slutet av juni också den summa som återstod av bankgarantin, 66 000 euro. Fastighetsbolaget meddelade då att beloppet skulle återbetalas när driftbolaget gått med på fastighetsbolagets krav. Efter det hävde driftbolaget hyresavtalet och hotade att flytta ut den sista augusti.

Så hur går det nu? Avslutar hotell- och restaurangbolaget sin verksamhet på Havsvidden i dag?

– Nej. Havsvidden Resort & Konferens blir kvar, säger Sven Eric Hansson.

Men tvisten med fastighetsbolaget är inte löst och Hansson väntar på besked från tingsrätten om när ärendet tas upp.

– Vi anser att bankgarantin har använts på fel sätt och vårt krav är 200 000 euro.

Sven Eric Hansson berättar att han engagerat sig rätt mycket i den åländska verksamheten och att han vistats en hel del på Havsvidden.

– Förra året gjorde Resort & Konferens ett litet plus och också sommaren 2016 har varit ganska bra.

Ändrat ägande?

Johan Wulfcrona, som utsågs till styrelseordförande för driftbolaget när det bildades och som också varit delägare sedan dess, är fortfarande kvar på sin post. Enligt vad Nya Åland erfar kan Wulfcrona vara på väg att stärka sitt ägande i driftbolaget samtidigt som Hansson minskar sin ägarandel.

Förhandlingar pågår, är det svar som ges.