DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>UTOMHUSEVENEMANG Arrangörerna hoppas på fint väder den 16 juli eftersom hela evenemanget arrangeras utomhus. Från vänster Nadja Lindqvist, Daniel Widén och Jenny Sundqvist. Frieserhästarna på bilden heter Pamir (till vänster) och Aragon.

Hästfest i Saltvik i sommar

I sommar blir det ridkonstfestival på Haga Kungsgård.

Som arrangör står Nadja Lindqvist och Daniel Widén tillsammans med gårdens Jenny Sundqvist och Kristoffer Lundberg.
Hästfestivalen är den första av sitt slag. Nadja Lindqvist och Daniel Widén har studerat turism med inriktning på kulturarv vid Linköpings universitet. Festivalen i Saltvik blir duons slutarbete.

Fokus på moderna dressyr- och hopplektioner blir det ändå inte, även om något sådant inslag kanske dyker upp. I stället vill de visa upp klassisk dressyr, western, islandshästridning, akademisk ridning och frihetsdressyr.

Tanken är att både åländska tränare och tränare från Finland och Sverige ska presentera sina grenar. Marika Westerholm, som tävlar med islandshästar och Monica Karlsson, som rider western och klasssik dressyr, är redan inbokade.

– Det här är inget evenemang för endast hästmänniskor. Vi vill göra hästar mer folkligt och ta in hästarna i kulturen. Det kommer att finnas något för alla.

Under förmiddagen arrangeras olika ridträningar och på kvällen vankas det middag, hästföreställning med livemusik och logdans.

Att det blev just Haga kungsgård beror på att den historiska miljön där passar evenemanget perfekt säger Lindqvist.

Gårdens arrendator Jenny Sundqvist håller med.

– Vi vill hitta på aktiviteter som gör att gården är levande hela året, säger Sundqvist.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!