DELA

Hårt straff efter biljakt på nyårsnatten

En biljakt i upp till 160 kilometer i timmen med 2,43 promille alkohol i blodet och ett avslut på polisens spikmatta. Händelsen som inträffade på nyårsnatten behandlades i tingsrätten igår.

Domen blev 5 månader ovillkorligt fängelse och körförbud till och med 30 juli 2017.
Den åtalade hämtades av polis till rättegången eftersom han inte infann sig 10 maj då det var tänkt att rättegången skulle äga rum.

Mannen åtalades dels för grovt rattfylleri, då han hade 2,43 promille alkohol i blodet, och dels för grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Det senare för att han hållit väldigt hög hastighet, inte stannat när polisen slog på blåljusen, sladdat, gjort U-svängar och en farlig omkörning.

Som huvuddel i bevisningen presenterade åklagare Henrik Lindeman filmmaterial från polisens biljakt.

Filmen kommer från kameran i polisbilen och visar hur polisen efter ett tips finner den åtalades bil och börjar följa efter den med blåljusen på.

Jakten går från Söderby i Lemland in till Lemströms kanal där den åtalade gör en U-sväng och får sladd på bilen. Polisen fortsätter följa efter den åtalade till Långnäs där han återigen gör en U-sväng. Färden tar slut i och med polisens spikmatta, som placerades ut vid Lumparsund. Biljakten höll på i omkring 20 minuter.

Den åtalade medgav rattfylleriet och i stort även äventyrandet av trafiksäkerheten. I momentet när bilen sladdade menar han att det inte var med mening, utan troligen ett resultat av att han accelererade på den hala vägen efter en U-sväng.

Innan filmen visas säger han till rätten att han inte kan minnas att han skulle ha varit på fel sida av vägen. Efter att filmen visats ifrågasätter den åtalade huruvida det är rimligt av polisen att jaga honom i så hög hastighet på hala vägar.

Till grund för det hårda straffet ligger det faktum att mannen dömts för liknande brott vid flera tidigare tillfällen. Körförbudet har varit i kraft sedan händelsen på nyårsnatten, vilket tingsrätten tog i beaktande då straffet utmättes.