DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>LYCKADES INTE I måndags var Harry Jansson den första partiledare att sätta sig vid förhandlingsbordet med Liberalerna. I dag vet vi att det samtalet inte lyckades.

Harry Jansson: Jag är ärligt förvånad

– Det överraskar mig att Liberalerna, med en ganska svag seger, bildar regering med två förlorare. Det säger Harry Jansson som utlovar saklig oppositionspolitik.
Åländsk Center grundades 1976 och tog 14 mandat i valet 1979. Efter 36 år i regeringsställning får partiet nu för första gången någonsin axla rollen som ett oppositionsparti.

Beskedet i går kväll från Katrin Sjögren (Lib) om att bida regering med Socialdemokraterna och Moderat samling kom som en överraskning för partiets ledare Harry Jansson.

– Jag undrar varför Sjögren valde ett vänsteralternativ framför ett borgerligt med lång erfarenhet av självstyrelsearbete och ekonomiska frågor.

Vilken fråga fällde Centerns förhandlingar?

– Jag vet uppriktigt sagt inte. Men det enda vi uttryckligen har sagt nej till är att tvinga kommunerna till sammanslagning så det måste väl vara det, då.

Är du förvånad över utgången?

– Ja, jag är ärligt förvånad. Det överraskar mig också att Liberalerna, med en ganska svag seger, bildar regering med två förlorare. 17 mandat av 30 känns inte stabilt med tanke på vad som väntar.

Vad exakt menar du med vad som väntar?

– De samhällsekonomiska frågorna, reformerna och allt som hör till det.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!