DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>TRE DELAR Fiskodlingen består av tre identiska delar. Varje del utgörs av tolv gjutna bassänger med eget reningsverk. Varje bassäng är 12 meter i diameter, drygt fem meter djup och rymmer 500 kubikmeter. Här döljs rörsystemet av betonggolvet.

Här slussas fiskar till slakt

36 stora och tio mellanstora bassänger – och till sist en bassäng där fiskarna simmar sig riktigt rena före slakt.

Företaget Fifax anläggning i Eckerö Storby är inget annat än gigantisk.
Nya Åland fick en rundtur – troligen den sista innan anläggningen stängs för utomstående när all hemlig teknik börjar installeras – samma dag som tjänstemän från jord- och skogsbruksministeriet besökte den blivande landbaserade fiskodlingen.

Anläggningen byggs i etapper. En tredjedel är nästan klar, en tredjedel är ganska klar och en tredjedel återstår att bygga.

– Tidtabellen håller bra, säger vd Pontus Nikula.

Redan i höst ska de första äggen kläckas och de första ynglen simma i sina bassänger. Nästa sommar ska produktionen av regnbågslax vara i full gång.

Fiskodlingen är lika stor som två fotbollsplaner och den årliga produktionen ska pågå året runt, dygnet runt. Varje dygn ska 10-12 ton slaktad fisk transporteras från odlingen längs vägen som kommunen byggt för att inte trafikbelasta byn.

Hållbarhet och helhetstänk är ledorden. Det havsvatten som används i de gjutna betongbassängerna renas från sjukdomsalstrande mikroorganismer och näringsämnen och värms upp när det tas in och renas igen när det återanvänds inne i anläggningen.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!