DELA

Hansen inför guldstriden: Nu ska vi njuta

Två segrar krävdes för att åländske Björn Hansen skulle ta sig till semifinal i VM-avslutningen i matchracing i Malaysia. I dag avgörs striden om guldet.

SEGLING. Årets VM-avslutning, Monsun Cup, gör verkligen skäl för sitt namn. VM-seglarna har fått tävla i rejäla regnskurar och luriga vindarna för att sedan få se regnet avta och vinden mojna nästan helt.
Det var i de här förhållandena som Björn Hansens team Nautiska racing seglade två matcher mot dansken Nicolai Sehested i går.
– Det första racet var väldig jämnt, men vi lyckades ta starten vilket var viktigt för det gav oss chansen att välja de bästa vindarna, säger Hansen till Nya Åland när vi når honom i Malaysia.
Men trots den fina starten blev slutet en thriller i den första matchen.
– Det kom en ny frisk vind bakifrån och de kunde åka i kapp. Vid mållinjen var de bara ett par meter bakom oss.
Nu laddar teamet inför semifinalen som avgörs i dag. Tack vare segrarna är Hansen fortfarande med i guldracet. Det team som placerar sig bäst lördagens tävling vinner hela VM-serien.
För att ta hem mästerskapet ska Hansen klara av att lotsa laget förbi den femfaldige världsmästaren Ian Williams från Storbritannien.
– Det är det tuffaste möjliga motståndet man kan stöta på. Å andra sidan mötte vi honom i finalen i Marstrand i somras och då slog vi honom med 2–0. Det brukar alltid vara jämna matcher mellan oss.
Hansen är nöjd med att formen stigit under mästerskapet.
– Förhoppningsvis har vi veckans bästa dag framför oss. Det här är vår bästa chans i karriären och det känns otroligt inspirerande.
Något som höjde stämningen under gårdagen var att den åländske match race-seglaren Marcus Rönnberg hälsade på, säger Hansen.
– Det är inspirerande om man kan få killar som honom att fortsätta segla matchracing.
De övriga semifinallagen leds av Taylor Canfield som tävlar under Jungfruöarnas flagga och Eric Monnin från Schweiz.
Annica Lindström
annica.lindstrom@nyan.ax