DELA
Foto: Annica Lindström

Hans nästa mål: Ta över Paf

– Eftersom en stor del av Paf:s pengar kommer från Finland vore det naturligt att Paf fusionerades med det kommande storbolaget.

Det säger RAY:S vd Velipekka Nummikoski till Nya Åland.
1,7 miljarder euro. Så stor vinst samlade de finländska spelbolagen Penningautomatföreningen RAY, Veikkaus och Fintoto ihop under 2015. Nu förbereds en sammanslagning av bolagen.

Fusionen mellan bolagen genomförs främst för att politikerna vill skydda det finländska spelmonopolet. Genom att skydda monopolet vill politikerna försäkra sig om att de inte förlorar den dryga miljard som i dag går till allmännyttiga ändamål.

Trots att den finländska ekonomin hackar täljer spelbolagen guld. Finländarna tillhör de folk som spelar mest i hela världen sett till invånarantal och 2015 gjorde RAY sitt bästa resultat någonsin. Avkastningen blev 796,3 miljoner euro.

För precis som Penningautomatföreningen på Åland är RAY i dag den viktigaste finansiären av medborgarverksamhet i riket. Pengarna går från allt från social- och hälsovårdsorganisationer till förmån för landets krigsveteraner. Förra året blev det över 400 miljoner euro.

Efter sammanslagningen finns det endast två spelbolag i hela Finland, det nya superbolaget och Paf.

Ett bolag för mycket tycker RAYS:s vd Velipekka Nummikoski. Han vill gärna att också Paf fusioneras in i det nya spelbolaget.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!