DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>MISSTAG Peter Lindbäck anser att man inte ska tro att den amerikanska luftrumskränkningen hade onda avsikter.

Handlar inte om spionuppdrag

Landshövding Peter Lindbäck menar att kränkningen av allt att döma rör sig om ett misstag.
Peter Lindbäck berättar att han har hållits väl informerad om luftrumskränkningen.

– Max Arhippainen på försvarsministeriet har skött kommunikationen föredömligt. Jag har fått information fortlöpande och kunnat informera lantrådet och vice lantrådet, säger Peter Lindbäck.

Vad är orsaken till kränkningen?

– Alltså det handlar om Amerikanska plan som är på väg från en övning i Estland. De trodde säkert att de iakttog alla bestämmelser för sin flygrutt, men så blev det fel ändå. Det handlar ju inte om något spanings- eller spionuppdrag, säger Peter Lindbäck.

Han berättar att det är viktigt att informationsflödet fungerar och att det är tydligt med om en kränkning har skett på demilitariserat område eller inte.

– Om den ryska konsuln skulle befara en kränkning av demilitariseringen och neutraliseringen har han rätt att be mig tillsätta en kommission att reda ut vad som händer. Så här långt har vi kunnat reda ut sådant här med ett samtal och det har inte funnits anledning att gå vidare.