DELA

Hamnstrejk drabbar Viking Line

Hamnarbetarförbundet i Sverige har varslat om en rikstäckande strejk med start den 6 mars. Varslet gäller hamnar i Sverige och därmed alla fartyg som trafikerar Stockholm och Kapellskär.

Arbetsgivaren Sveriges Hamnar varslade den 22 februari om stridsåtgärder mot samtliga av Hamnarbetarförbundets medlemmar i landets hamnar. Nu går Hamnarbetarförbundet emot och varslar om total arbetsnedläggelse.

– Med hänsyn till den särskilda situation som råder inom sjöfartsverksamhet med möjligheten till omdisponering av fartyg samt arbetsgivarnas dröjsmål med att informera sin personal om de egna stridsåtgärdernas praktiska konsekvenser, är Hamnarbetarförbundet nödsakat att förkorta varseltiden och utlösa stridsåtgärderna från midnatt den 6 mars 2019, skriver Hamnarbetarförbundet på sin hemsida.

Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström bekräftar att rederiets fartyg, liksom andra fartyg som trafikerar hamnarna i Stockholm och Kapellskär, berörs av varslet. Tidigare under onsdagen fick Nyan uppgifter av Viking Line att rederiet inte berörs, vilket alltså inte stämmer, men:

– Vår målsättning är att trafiken inte ska påverkas alls, men det är omöjligt att säga hur länge förhandlingarna kan pågå. Om det mot förmodan skulle bli strejk så meddelar vi inbokade kunder snarast möjligt, säger hon.

Hamnen i Grisslehamn berörs inte av varslet. Orsaken är att de anställda i hamnen inte är anslutna till Hamnarbetarförbundet.

Nya Åland har även sökt representanter för Tallink Silja och Finnlines.