DELA
Foto: Patrik Dahlblom

Hamnchefen döms till böter för missbruk av tjänsteställning

Idag kom domen i rättegången mot Leif Ahlqvist, den tidigare hamnchefen i Mariehamn. Brottsrubriceringen var grovt missbruk av tjänsteställning. Bakgrunden var att hamnen under flera år köpt tjänster av hamnchefens sons elfirma utan konkurrensutsättning och upphandling. Det handlade om arbeten för över 110 000 euro och Ahlqvist själv godkände ett antal fakturor.

Tingsrättens dom blev sextio dagsböter på totalt 2 760 euro för missbruk av tjänsteställning.

I motiveringen står bland annat att tingsrätten anser det ”styrkt att Leif Ahlqvist i syfte att bereda (sonen) nytta brutit mot sin tjänsteplikt enligt förvaltningslagens bestämmelser då han genom direktupphandling fattat beslut om att anlita (sonens företag) för elarbeten i hamnen och sedermera även attesterat samtliga i åtalet uppräknade fakturor, trots att han varit jävig”.

Fallet har bevakats av Nya Åland sedan historien började rullas upp våren 2018. Nyans granskning visade sedan att mellan 2012 och 2017 uppgick totalsumman köpta tjänster från sonens firma till 424 000 euro. Den höga summan lyftes sedan fram som en anledning till att polisanmälan gjordes.

Läs mera i morgondagens Nyan!

Mannen till vänster på bilden är Leif Ahlqvists advokat Tom Gustafsson.(mh/pd)

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp