DELA
Foto: Johan Orre<07_Bildrubrik>PÅ GÄSTLISTAN President Tarja Halonen, Pekka Haavisto, Lena Ek, Said Mahmoudi och Hanna Ojanen.

Halonen till Åland för samtal om fred

Den 30 mars, på Ålands demilitariseringsdag, arrangerar Ålands Fredsinstitut Kastelholmssamtal för andra gången.

På talarlistan finns flera tunga politiker från president Tarja Halonen och den finländske fredsförhandlaren riksdagsledamot Pekka Haavisto till Sveriges tidigare miljöminister Lena Ek. Dessutom deltar professor Said Mahmoudi som är professor i internationell rätt vid Stockholms universitet och Jean Monnet-professor Hanna Ojanen från Tammerfors universitet.

2014 arrangerades samtalen för första gången. Då var temat Norden och fred, men nu väljer arrangörerna att bredda perspektivet och fokusera på freden i Östersjöområdet. Grundfrågeställningen är om vi i dag befinner oss i ett läge där det samarbete som utvecklats runt Östersjön behöver bevakas, säkras och om det är hotat.

Genom samtalen försöker Fredsinstitutet skapa en ny diskussionsplattform för hela Östersjöregionen.

Hur ser ni på den senaste tidens diskussioner om ett spändare läge kring Östersjön?

–  Den diskussionen är väldigt nationellt präglad och diskussionen har handlat om en del ryska utspel i vår region och i östra Europa. De ska man naturligtvis inte avvisa eller förneka, men man får inte låta samtalet präglas av enstaka händelser om det samtidigt innebär att man tar udden ifrån de framsteg som gjort, säger Kjell-Åke Nordqvist, Ålands fredsinstituts direktör.