DELA
Foto: Rasmus Olin<07_Bildrubrik>NEKTAR För att få bort vatten ur nektarn viftar bina med sina vingar. Ralf Styrström fick in 30 kilo nektar under sommarens bästa vecka i månadsskiftet juni-juli.

Hälften så mycket honung som ifjol

Ralf Styrström har hållit bin sedan 1976 och han har omkring 50 bisamhällen. Årets honungsår är allt annat än strålande, men han tar det med ro.
Det är inget bra honungsår i varken Sverige eller Finland. På Åland verkar det vara likadant. Ralf Styrström har en av sina kupor i Jomala på en våg. Av den att döma kommer årets honungsskörd bli ungefär hälften av ett bra år.

Är det så dåligt som det sägs?

– I både Sverige och riket har man sagt att det är ett riktigt dåligt år, men det där varierar med många faktorer. Jag hade ett jättebra år i fjol, emedan Torbjörn Eckerman som har många kupor har sagt att han hade ett nästan lika dåligt år ifjol som i år.

Några orsaker till variationerna kan vara vad man har för drottningmaterial och hur kunnig man är. Men det är bara en del av det.

– Och så ska man inte fatta allt för dåliga beslut, säger Ralf Styrström.

Kan det bli reparerat av en bra sensommar och höst?

– Reparerat och reparerat. Det är ett sämre år, lite reparerat kan det bli om det goda vädret håller i sig.

Vad vill man ha för väder?

– Utan fukt och värme blir det ingen skörd. Sol i sig är inte viktigt, men det är ju ofta då det brukar vara varmt. Regn är inte heller bra. En regnskur på förmiddagen kan förstöra halva dagen för bina. Därför ska det helst regna på natten.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!