DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>REPETITION Skådespelarna Marc Svanhström, Jonas Kippersund och Lidia Bäck och regissören Arn-Henrik Blomqvist (mitten) håller som bäst på och repeterar inför premiären av ”Vi, de drunknade”.

Grym sjöfartshistoria i ny filmpjäs

Tre skådespelare, över trettio olika roller och bara tre veckors repetitionstid.

Snart är det premiär av ”Vi, de drunknade” – en sjöfartsroman av Carsten Jensen som Arn-Henrik Blomqvist gjort till filmpjäs.

– Det är en helnordisk föreställning där filmen integreras i föreställningen, säger regissören Arn-Henrik Blomqvist.

Premiären äger rum den 14 april på Sjöfartsmuseet i Mariehamn. Från början var projektet planerat till slutet av sommaren 2015, men det blev fördröjt.

– Vi hade inte alla finansieringar klara i det skedet, säger Blomqvist.

Romanen som föreställningen baserar sig på är skriven av den danska författaren Carsten Jensen. Den handlar om fyra generationers sjöfarare från mitten av 1800-talet fram till slutet av andra världskriget. Romanen är över 700 sidor lång och utspelar sig i Jensens hemtrakter i sjöfartssamhället Marstal.

– Det gick inte att ha med allt. Tillsammans med Carsten var vi överens om att fokus skulle ligga på tre huvudkaraktärer och följa dem, säger Blomqvist.

Totalt finns det över trettio roller med i pjäsen.

– Huvudfokus ligger på tre karaktärer, men vi spelar väldigt många olika roller, vissa har bara en eller två repliker, säger Jonas Kippersund, skådespelare i pjäsen.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!