DELA
Foto: Matilda Saul
"Geväret kommer sannolikt att förstöras och då går en hel del historia till spillo", säger Uffe Grüssner.

Grüssner om skjutvapendomen: En hel del historia går till spillo

Tjugo dagsböter på totalt 900 euro. Det blir Uffe Grüssners straff när tingsrätten dömer honom för skjutvapenbrott.

Ålands museum meddelar att man ska försöka rädda konstverket från att förstöras.

Vapnet i fråga var ett kulgevär som hade omarbetats till en fredsskulptur och placerats i Esplanaden i Mariehamn, där det varje dag ordnas protester nära det ryska konsulatet mot Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Skulpturen installerades i slutet av oktober 2022 och beslagtogs två månader senare av polisen.

Vapnet förverkas till staten, något som Uffe Grüssner motsatt sig. Vapnet gick inte längre att använda och enligt honom är det ett fredsmonument. När Nyan talar med honom efter att domen kommit säger han att han ännu inte vet om den ska överklagas till Åbo hovrätt. Böterna kan han leva med.

– Jag accepterar dem helt och hållet.

Ett gevär med historia

Det är geväret, som han nu kallar ”ett fredskonstverk”, som han vill rädda. Det har funnits i familjen länge.

– Det hängde i ett kakelugnsspjäll över ett halvt sekel, men alltid med en blomma i pipan. Så för mig har det alltid varit en symbol för fred.

– Det kommer sannolikt att förstöras och då går en hel del historia till spillo, säger han.

I tingsrätten berättade han att han hade fått höra att vapnet hade använts i första världskriget, vinterkriget och fortsättningskriget mot Sovjetunionen. Geväret omformades till en fredssymbol och överlämnades till Ukrainagruppen som reste den i Esplanaden.

Men geväret var trots det ett tillståndspliktigt vapen. Om man kapade den tillsvetsade delen skulle pipan vara 23 centimeter lång och vapnet skulle gå att avfyra.

Man har sju dagar på sig att anmäla missnöje med en dom och trettio dagar att besvära sig till Åbo hovrätt. Men chansen att rädda vapnet till eftervärlden, kanske som en del av Ålands museums samlingar, är ”ganska liten”, säger han.

– Ifall vi går vidare är det bara den delen av domen det gäller.

”Ålands museum kommer att vidta de åtgärder vi kan för att fredssymbolen inte förstörs utan behålls på Åland som den viktiga symbol den blivit för Ukrainagruppen och ålänningarna. Jag kommer att diskutera ärendet med vice lantråd Annika Hambrudd (C) under morgondagen, torsdag”, skriver Annika Dahlblom, museichef vid Ålands museum, i ett mejl till Nyan.