DELA

Grönt vatten i fjärrvärmesystemet

Mariehamns Energi har färgat fjärrvärmevattnet grönt. Det ska göra det enklare att upptäcka eventuella läckage.
Mariehamns Energi Ab har under februari månad tillsatt färgämnet pyranin i fjärrvärmesystemet. Läckageindikatorn pyranin, pyrentrisulfonsyra, kommer att ge fjärrvärmevattnet en grönaktig färg med fluorescerande egenskaper.

– Med ett färgat fjärrvärmevatten förbättras möjligheterna att tidigt upptäcka begynnande läckage och på så vis minska risken för större leveransstörningar. Metoden är väletablerad och har använts av fjärrvärmeföretag i norden sedan slutet av 80-talet, skriver Mariehamns energi i ett pressmeddelande.

Färgämnet pyranin används i kosmetika och rengöringsprodukter såsom tvål, schampo och diskmedel. Produkten är ofarlig och livsmedelsklassad. Koncentrationen kommer att vara mycket låg i fjärrvärmesystemet, cirka 10 ppm vilket motsvarar 10 gram per 1.000 liter fjärrvärmevatten.

– Uppstår läckage i värmeväxlare för tappvarmvatten kan fjärrvärmevatten tränga in och färga varmvattnet grönt. Om grönfärgat varmvatten noteras vid tappning skall fastighetsägaren och Mariehamns Energi underrättas. (hh)