DELA
Foto: Erkki SantamalaBORDE INTE BORGA Förvaltningsdomstolen anser att det var fel av Mariehamns stadsfullmäktige att teckna borgen för Mariehamns energi, som ville låna en miljon euro för att bygga ut fjärrvärmenätet. På arkivbilden syns fjärrvärmeverket i Mariehamn.

Grönt vatten i fjärrvärmesystemet

Mariehamns Energi har färgat fjärrvärmevattnet grönt. Det ska göra det enklare att upptäcka eventuella läckage.
Mariehamns Energi Ab har under februari månad tillsatt färgämnet pyranin i fjärrvärmesystemet. Läckageindikatorn pyranin, pyrentrisulfonsyra, kommer att ge fjärrvärmevattnet en grönaktig färg med fluorescerande egenskaper.

– Med ett färgat fjärrvärmevatten förbättras möjligheterna att tidigt upptäcka begynnande läckage och på så vis minska risken för större leveransstörningar. Metoden är väletablerad och har använts av fjärrvärmeföretag i norden sedan slutet av 80-talet, skriver Mariehamns energi i ett pressmeddelande.

Färgämnet pyranin används i kosmetika och rengöringsprodukter såsom tvål, schampo och diskmedel. Produkten är ofarlig och livsmedelsklassad. Koncentrationen kommer att vara mycket låg i fjärrvärmesystemet, cirka 10 ppm vilket motsvarar 10 gram per 1.000 liter fjärrvärmevatten.

– Uppstår läckage i värmeväxlare för tappvarmvatten kan fjärrvärmevatten tränga in och färga varmvattnet grönt. Om grönfärgat varmvatten noteras vid tappning skall fastighetsägaren och Mariehamns Energi underrättas. (hh)