DELA
Foto: PRIVAT<07_Bildrubrik>KLAR FÖR FRIHET Grodan Ben(ita) såg fin och präktig ut när hen släpptes ut.

Grodsläpp – Ben(ita) i frihet

Kanske är det någon som minns att man i slutet av februari kunde läsa om en groda, som i början av året hade hittats fullständigt utmärglad i bottnen av en dräneringsbrunn på en gård i stan.
Då bestod den bara av skinn och ben men upphittaren, Caroline Lönngren, tog hand om den och började mata Ben, som grodan döptes till. Resultatet blev att Ben (eller Benita?) återhämtade sig relativt snabbt.

Eftersom Caroline kontaktade mig angående Ben(ita), lovade jag att jag skulle fundera ut en lämplig plats där hen kunde släppas fri. Jag kom på att vi på gården har en liten damm, där vilda grodor brukar samlas för lek när tiden är inne.

Söndag eftermiddag dök Caroline upp med Ben(ita) i en plastburk. Caroline släppte Ben(ita) på kanten av dammen och genast försökte hen krypa in och gömma sig i en vrå.

Efter lite hjälp plaskade så Ben(ita) ned i dammens vatten. Plötsligt tog hen ett djupt andetag (kändes det som) och försvann ned i djupet för att inte visa sig mer.

Grodor andas dock förutom med lungor också genom huden och det har hänt att vilda grodor har övervintrat på bottnen av dammen. Så nu har Ben(ita) antingen stannat i dammen eller kanske lämnat den i skydd av nattens mörker – vilketdera får vi aldrig veta men säkert går det bra för ”henom”.

Ralf Carlsson