DELA
Foto: Pressbild
Den svenska folkmusiktrion Kviga består av (från vänster) Nina Grigorjeva, Ida Hellsten och Lovis Jacobsson.

Greta Sundström och Kvigabjuder på folkmusik i helgen

I dag fredag och på lördag bjuder åländska Greta Sundström upp till folkdans tillsammans med den svenska folkmusiktrion Kviga.

– Det kommer att bli en annorlunda konsert, säger Ida Hellsten från Kviga.

Dragspelaren Greta Sundström kommer ursprungligen från Österbotten och flyttade till Åland 1988. Sedan dess har hon varit en självklar del av det åländska folkmusiklivet.

Nu bjuder hon alltså in till musik och dans tillsammans med den svenska folkmusiktrion Kviga, som i somras medverkade på festivalen Geta poesi och visa.

Kviga består av sångaren och basisten Ida Hellsten, som med en kandidatexamen i folksång från Kungliga musikhögskolan beskrivs som ”den berättande rösten” i gruppen, multiinstrumentalisten och sångaren Nina Grigorjeva som med ”en internationell karriär som barockmusiker” i bagaget gått över till ”folkmusik och egna genreöverskridande projekt” och som i Kviga spelar på ”traditionella flöjter såsom härjedalspipa och sälgflöjt och sjunger”, samt Lovis Jacobsson, som med ”många strängar på sin lyra” och en kandidatexamen i folkmusik från Kungliga musikhögskolan beskrivs som ”gruppens knäppinstrumentalist” och som spelar bland annat gitarr, cittern och ”ibland lite spelpipa”.

– Vi är glada att få ta del av Ålands rika kulturarv och spela med den skickliga Greta Sundström. Det kommer bli en annorlunda konsert med det bästa ur vår repertoar och med detta spännande musikaliska möte. Till dansen efteråt kommer vi spela svängig folkmusik med trall, traditionella flöjter och knäppinstrument, säger Ida Hellsten i ett pressmeddelande.

I kväll fredag klockan 19 bjuder Sundström och Kviga in till konsert vid Mariehamns stadsbibliotek, och på lördag klockan 19 vid Stallhagen i Finström.

Konserterna, som arrangeras i samarbete mellan Mariehamns stad, Pub Stallhagen och Nordens institut på Åland (Nipå), har fritt inträde.