DELA
Foto: Stefan Öhberg

Gratis läsplattor till äldreboenden

Nu kan de äldre på äldreboendena Geta hemgård i Geta och Hammargården i Hammarland äntligen få se sina anhöriga via läsplattor.
Det här tack vare Elgigantens covid-19-projekt om att skänka två läsplattor till äldreboenden.

– Många har anhöriga i Sverige. Nu kan man ha kontakt med de som inte bor på Åland, säger Linda Malmlund som jobbar på äldreboendet Hammargården i Hammarland och tar emot en av läsplattorna. Tillsammans med läsplattan följer det med en rengöringsgel, för att främja hygienen och minska smittorisken.

Den andra läsplattan delas ut till Geta hemgård i Geta och tas emot av Jessica Bergman som arbetar på äldreboendet. Bergman och Malmlund tror att läsplattorna kommer att göra gott för de boende.

– Det finns ju så mycket man kan göra. Gå in och visa klipp för de äldre som inte kan ta sig ut från sina rum, säger Bergman. Förutom att kommunicera via läsplattan kan de äldre som lider av demens även spela olika minnesspel.

Initiativet om gratis läsplattor finansieras av Elgigantens kunder genom köp av plastpåsar, förklarar Peter Jansson, varuhuschef på Elgiganten i Mariehamn. 20 cent per påse kostar det. I Sverige, där covid-19-projektet också är aktuellt, är priset fem kronor för en påse.