DELA
Foto: Michael Hancock

Gratis jullunch på Röda Korsgården

Gratis jullunch på julafton med matbidrag från tre restauranger och två matbutiker, musik, sång och samvaro. Detta blir årets julklapp från Emmaus, Röda Korset Mariehamn samt Lions Culinaria, som gemensamt bjuder in till Röda korsgården den 24 december klockan 12-14.– Alla som känner sig manade är välkomna, säger Ingrid Zetterman i Lions Culinaria.

Det är en ständig refräng: vart går den som känner sig ensam eller långt borta hemifrån på julafton? Under åren 2018 och 2019 anordnade Emmaus kostnadsfria julluncher för dem som kände så i sitt stadscafé, men sedan kom pandemin emellan. Nu återupptar man verksamheten, i samarbete med Mariehamns Röda Korsavdelning och Lions Culinaria – en avdelning av Lions med fokus på matupplevelser.

Menyn oklar

Så klockan 12 på julafton den 24 december slår Röda Korsgården upp sina portar för alla dem som vill träffa andra och äta något gott ihop. Exakt vad som står på menyn är inte säkert förrän i sista minuten, men vissa konstanter finns.

– Alldeles säkert blir det gröt, nybakat bröd med pålägg och pepparkakor, säger Monica Hägerstrand-Selander från Röda Korset.

– Och glögg, inskjuter Ulla Rindler-Wrede, som representerar Emmaus tillsammans med Carina Aaltonen.

– Så mycket kan vi säga, i alla fall. Det kommer alldeles säkert mycket annan mat också, för tre restauranger och två matbutiker har lovat att donera, men i nuläget vågar vi inte säga vad eller hur mycket, berättar Röda Korsaren Evalotta Fahlander.

– Men det blir ett bra sätt att få ner svinnet också, påpekar Ingrid Zetterman, som för dagen representerar Lions Culinaria (hon är annars som bekant liberal politiker i både lagtinget och Mariehamns stadshus).

Messa anmälan

Restaurangerna som bidrar är Nautical, Brasseriet och Soltuna. Butikerna som bidrar är Mathishallen och Erik Mattssons. De tre föreningarna har gemensamt tryckt ett antal affischer på olika språk (bland annat på ukrainska och rumänska) med ett telefonnummer som man kan messa till för att anmäla sitt intresse i förväg (040-583 70 43).

– Det är dock inte alls nödvändigt. Man kan fast bara komma dit också, understryker de.

Man planerar också musicerande med dragspel och fiol och har tryckt upp allsångshäften på svenska och engelska.

Bättre än prylar

Alla jularrangörerna hoppas att evenemanget kan bli en institution framöver och menar att Röda Korsgården är en ideal plats med sitt centrala läge.

– Människor mår bra av att träffas och hjälpa varandra, inskärper Evalotta Fahlander.

– Såna här arrangemang behöver folk mycket mer än att fylla sina hem med prylar, instämmer Carina Aaltonen.

Julaftonslunchen på Röda Korsgården blir förstås kostnadsfri, och det är möjligt att det också blir klapputdelning med prylar från Emmaus.

– Det vi utlovar är en härlig stund tillsammans. Något att äta, någon att prata med och någon att sjunga med, säger Ingrid Zetterman.