DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>BELÖNAS Då Stockholms hamnar nu inför nya mijlprislistor reduceras Grace hamnavgifter i den svenska huvudstaden med en miljon kronor.

Grace tjänar in en miljon kronor

Viking Line får rabatt på hamnavgifterna i Stockholm.

Orsaken är hamnbolagets nysatsning på miljön.
Stockholms hamnar har besluta uppmuntra sina gästande rederier att satsa extra på miljövänliga åtgärder. Moroten är en ny, miljödifferentierad prislista från och med i år.

Det betyder att fartyg som drivs med LNG får längre hamnavgifter, minus fem öre per bruttoton.

– För ett fartyg i Viking Graces storlek, som anlöper Stockholm dagligen, blir rabatten cirka en miljon kronor per år. För en färja med varannandagsanlöp blir rabatten cirka 500 000 kronor per år, skriver Stockholms hamnar i ett pressmeddelande.

– Rabatten för reducerat utsläpp av kväveoxid följer den sjugradiga skala som Sjöfartsverket tillämpar. För ett normalstort fartyg med dagliga anlöp innebär det en rabatt på mellan tre och fyra miljoner kronor per år, beroende på kväveoxidhalt.

Hamnbolaget har dessutom beslutat att ge bidrag på en miljon kronor till varje fartyg som byggs om för att kunna ansluta sig till de av Stockholms hamnars kajer som erbjuder el-anslutning.