DELA

”Ge Åland självständighet”

Ge Åland självständighet om en majoritet av ålänningarna vill det.

Den brandfacklan kastade den tidigare socialdemokratiska politikern Mikael Jungner in i debatten om Kataloniens frigörelse tidigare i veckan.
Mikael Jungner, tidigare riksdagsledamot och partisekreterare för socialdemokraterna lade i onsdags ut ett inlägg på sociala medier där han funderar på Kataloniens frigörelseförsök från Spanien. Socialdemokratiska nättidningen Demokraatti lyfte upp inlägget och Yle har hakat på.

Jungner skriver att han har svårt att förstå den tillspetsade situationen i Spanien och att han funderar på strävan efter självständighet ur finländsk synvinkel. Han kommer fram till att om till exempel Åland eller Lappland vill bli självständiga så borde ingen ha något att invända – förstås under förutsättning av att en majoritet av ålänningarna eller invånarna i Lappland vill det.

Han anser att det enda rätta sättet att närma sig en önskan om självständighet är att staten tackar för det som varit, önskar lycka till framöver och strävar efter att separationen orsakar så liten skada som möjligt, skriver han.

– Staten är sist och slutligen bara ett verktyg som ska underlätta allas våra liv och ingen gråtande sten som gör livet svårare, skriver han.

Läs mer i måndagens Nya Åland!