DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>BÅDE SÖTT OCH SALT I caféet kan man njuta av både söta bakverk och lätta luncher.

Gästhemmet gav Björsby nytt liv

Brobacka gästhem i Jomala Björsby öppnade sina dörrar sommaren 2015. I gästhemmet finns också ett café och en liten butik som nu har fått flytta till den färdigrenoverade bottenvåningen i huset.

I byn gläds man åt att huset som höll på att förfalla fick nytt liv.
Det gamla röda huset i Björsby, Jomala väckte Ove Kemmelmeiers intresse. Huset som är från 1925 hade först fungerat som bostad åt arbetstagare vid ett slakteri och sedan blivit ett bönehus stod sedan tomt i många år. Paret Ove Kemmelmeier och Katja Mustonen-Kemmelmeier såg husets potential och bestämde sig för att köpa och rusta upp det till ett gästhem.

Katja, som är utbildad florist och tidigare hade en blomsterbutik, hade ingen erfarenhet av den nya branschen men säger att allting har flutit på bra.

– Vi fick lära oss mycket förra sommaren med det har gått så bra som vi kunde ha förväntat oss. Men nu skall vi satsa mer på skyltar och annan marknadsföring, säger hon.

Kunderna från förra sommaren har varit mycket nöjda och de förbättringsförslag som funnits har paret tagit till sig.

– Många av de finska gästerna efterfrågade en bastu, så det har vi byggt. Vi har också förbättrad ljudisoleringen i rummen för att göra gästhemmet mindre lyhört, berättar hon.