DELA

Går för att kunna simma i havet

Folkhälsans kampanj Gåkampen gästade Mariehamn tidigare i veckan. Kampanjens ska främja Östersjöns välmående.

– Det är en bra kampanj för både miljön och kroppen, säger deltagaren Anna Kuhlman som varit med från start.
En fiktiv vandring runt Östersjön. Det är målsättningen i Folkhälsans kampanj Gåkampen där vem som helst får delta genom att meddela hur långt de har gått under tio veckor. När de tio veckorna är över räknas samtliga deltagares kilometrar ihop. Målsättningen är att nå upp till sammanlagt två miljoner kilometer.

Kampanjen började redan i september men i veckan arrangerades en gåfest i Mariehamn för att locka med nya deltagare. I nuläget har 3 800 personer i Finland anmält sig, men deltagarna blir fler, säger kampanjkoordinator Anna-Lena Blusi.

– Vi vill lyfta frågan om Östersjöns välmående och vår egen hälsa. Vissa människor behöver en kampanj för att komma igång.

Mariehamnaren Anna Kuhlman har varit med från start. Nu har hon också värvat med sin mamma Mickan Kuhlman.

– Det är en bra kampanj för både miljön och kroppen. Eftersom vi bor mitt i Östersjön är det viktigt för oss att den mår bra, säger Anna Kuhlman.

De hoppas att den låga vattennivån gör att det kan komma in nya saltpulser i Östersjön.

Peter Wahlstedt, Sanna Wahlstedt och Mathlida Wahlstedt kom till evenemanget på cykel. Familjen har precis flyttat till Mariehamn efter att ha bott i Åkersberga som ligger norr om Stockholm.

– Vi tänkte att vi ska göra en familjeaktivitet i stället för att gå till gymmet, säger Sanna Wahlstedt.

De tycker att frågor om Östersjön är viktiga.

– Vi tänker mycket på hur Östersjön mår eftersom vi har en stuga. Vi vill förstås att våra barn ska kunna simma i havet, säger Sanna Wahlstedt och får medhåll av Peter Wahlstedt.