DELA

Full fart framåt för Lundqvist rederierna

Lundqvist rederierna gör en storvinst under det senaste bokslutet. Rörelseresultatet har ökat med 330 procent från föregående räkenskapsår.

– Det känns ju bra det, också för att vi bidrar till det åländska samhället, säger Ben Lundqvist, vd.
Verksamhetsperioden gäller den 1 april 2015 till den 31 mars 2016. Rörelseresultatet för rederiet har ökat från 10.947.000 euro föregående räkenskapsår till 36.193.000 euro. Det är en ökning på 330 procent. Styrelsen föreslår också att aktiekurserna för Rederiaktiebolaget Hildegaard ökar från 650 euro till 950 euro per aktie, och från 265 euro per aktie till 400 euro för Ångfartygs aktiebolaget Alfa.

– Det har gått ganska bra i år. Anledningen är helt enkelt en bättre fraktmarknad och att det har funnits en efterfrågan av fraktfartyg, säger Ben Lundqvist.

Samtidigt framhåller han också att det ökade resultatet gör att stat och kommun får sin del, även på dividenderna, då det betalas ut en ansenlig del i skatt.

– Vi hjälper till och betalar bolagsskatter till Finland, säger han.

Tar det med ro

Ändå tar han uppgången med ro. För Ben Lundqvist kan skönja orosmoln vid horisonten.

– Jag har hållit på med det här i 40 år och vet fortfarande inte vad som orsakar svängningarna på marknaden. Naturligtvis handlar det som allt annat om utbud och efterfrågan. Det har varit en stor och lång dipp och det värsta är att det verkar ligga en dipp framför oss igen, säger han.

Främst är det de nedåtgående priserna på fartyg som han menar ger en antydan om världsläget. Och det handlar inte om Brexit, betonar han.

– Det börjar se lite oroande ut. Prisläget säger vad våra konkurrenter tror om situationen. Vi har sett en dramatisk nedgång i fartygspriserna, men också på fraktmarknaden.

Utökad flotta

 

Företaget hade mycket goda år mellan 2000 till 2009, innan marknaden det året gick i botten, förklarar han.

– Då hade vi också förståndet att hålla tillbaka under de goda åren och inte göra några nya beställningar, säger han.

Företaget har under denna bokslutsperiod utökat sin flotta och det har levererats tre nya fartyg. Dessutom levererades ett fjärde skepp så sent som i maj. Om två år, 2018, anländer ytterligare två fartyg till Lundqvists flotta.

Men snarare handlar investeringarna om att vara beredda inför nästa uppgång, än en utökning.

– Vi räknar med att ta gamla fartyg ur trafik på grund av nya miljökrav och säkerhetskrav från kunder. De skulle kunna användas under lång tid framöver, men kommersiellt så fungerar de inte. Ska vi vara kvar så måste vi förnya oss och ha en hel del moderna fartyg, säger Ben Lundqvist, men tillägger samtidigt:

– Men kanske det blir en utökning av den nya delen också. Den turbulenta marknaden gör att man är pessimist ena dagen och optimist den andra.