DELA
Foto: Jonas Edsvik

Frukt kan ersätta skolors mellanmål

Mariehamn vill ersätta det nuvarande mellanmålet i skolorna med frukt.

Varken föräldrar eller elever är förtjusta i förslaget.
Stadens skolelever får varje dag ett mellanmål som kan bestå av till exempel mackor, yoghurt eller cornflakes.

Nu föreslår bildningschef Kjell Nilsson att staden från och med januari ska följa nationella och nordiska näringsrekommendationer och servera eleverna frukt i stället.

– Det är av nyttighetsskäl. Energimängden i frukt är på samma nivå som den i det nuvarande mellanmålet men frukt är ett nyttigare alternativ, säger han.

Den nyttigare frukten rimmar också bättre med stadens målsättning att förbättra elevernas hälsotillstånd.

Både skolornas elevråd och hem- och skolaföreningar har fått säga sitt om förslaget. Av svaren framkommer att det bara är barnen i årskurserna 3-5 i Strandnäs som gillar tanken. De äter gärna frukt under förutsättning att det erbjuds variation och att det finns två alternativ så att de får möjlighet att välja.

De äldre barnen i samma skola, årskurserna 6-9, säger däremot nej tack.

I Övernäs skola anser elevrådet att frukt inte räcker, de tycker att också det nuvarande mellanmålet är för litet.

– Övernäs Hem & Skola är positiva till frukt men absolut inte att nuvarande mellanmål ersätts med bara frukt. De menar att det nuvarande mellanmålet gärna får kompletteras med frukt och att vissa barn äter lunch vid 11 tiden och får inte middag förrän efter kl. 18.00, vilket gör att frukt inte räcker som mellanmål. De framhåller att vissa barn enbart äter den mat som serveras i skolan och om man kan ge dem ett matigare mellanmål är det bara bra.

Bildningsnämnden tar ställning till förslaget i morgon kväll.