DELA
Foto: Ida K Jansson

Frimärke med folkdräktssmycke vann pris

Världens vackraste frimärke 2015. Det har åländska Cecilia Mattsson skapat, enligt en österrikisk frimärksorganisation.
Frimärket, med en schweizisk som motiv, ingår i en samutgivning mellan Åland och Schweiz med temat folkdräktssmycken, som gavs ut i september 2015.

Tävlingen WIPA Grand Prix ordnas av den österrikiska frimärksorganisationen WIPA. I år utsågs vinnaren för 2015 utsågs i år och blev det schweiziska frimärket med ett folkdräktsmycke från Bern som Cecilia Mattsson har designat.

Det åländska frimärket föreställer Ålandsspännet, en så kallad sölja i silver, ett dukspänne som används för att fösta axelduken. Även om det schweiziska frimärket vann ser Mattsson dem som en helhet eftersom det är en samutgivning.

Hur känns det att frimärket utsågs till världens vackraste?

– Det är alltid roligt när ens arbete uppskattas!

Mattsson vet inte när eller vem det var som skickade in frimärket till tävlingen. Hon antar att det är någon från Schweiz.

– Det finns många tävlingar inom frimärksdesign och Åland Post vunnit tävlingar förut, säger hon.

WIPA Grand Prix utses av en jury som består av konstkännare och filatelister. De väljer vinnare utgående från design och hur väl motivet representerar respektive land.

Att ha folkdräktssmycken som tema för samutgivningen kom Åland Post fram till tillsammans med Schweiz.

– Det skulle vara något som båda länderna kunde lyfta upp. Den schweiziska broschen var en utmaning att designa eftersom den var så detaljerad.

Frimärkena ska klistras fast på brevet på snedden.

Mattsson fick bilder på smycket skickade från Schweiz. Layouten gjorde hon på Åland.