DELA
Foto: Johan Orre<07_Bildrubrik>FRANKRIKE Katrina kammarmusikfestivals konstnärlige ledare Cecilia Zilliacus har valt Frankrike som tema i år. Katrinas ordförande Barbro Sundback hoppas att festivalen kan locka flera tillresta besökare i år.

Franskt tema i musikfestival

Årets upplaga av Katrina kammarmusikfestival går i Frankrikes tecken. Cecilia Zilliacus är konstnärlig ledare och fick inspiration till temat när hon spelade ett stycke av den franska tonsättaren Camille Saint-Saëns.

– Det brukar vara ganska glad och lättsmält musik men just det här stycket var överraskande djupt, säger Zilliacus.

Årets tonsättare är svensken Fredrik Hedelin som även han hämtat inspiration från Frankrike. Festivalen inleds med ett uruppförande av Hedelins musik men bjuder även bland annat på stycket Röstriter i en kvällskonsert med bland andra Ålandsbekanta Lisa Fornhammar som ingick i operan Magnus Marias ensamble.

Cecilia Zilliacus är konstnärlig ledare för festivalen för andra året i rad och berättar att hon hade förmånen att komma till ett dukat bord ifjol. Organisationen runt festivalen fungerar väl och återigen kan hon nästan uteslutande fokusera på innehållet och att få hit musiker.

– Alla har sagt ja när jag har frågat. Det är en ganska liten värld och jag känner de flesta som kommer hit i sommar.

Nytt för i år är också att festivalen har inlett ett samarbete med Åland Hotels som riktar sig till Sverige och Finland för att sälja konsertresor. Katrinas ordförande Barbro Sundback säger att den publik som festivalen vänder sig till finns i närområdet runt Åland.

– Åbo är fin musikstad och Norrtjäljeområdet har en välbesökt musikfestival, säger Sundback.