DELA

Franciskuslördag på Kökar

Lördagsturen med buss och egen båt till Franciskusdagarna på Kökar är nytt för i år. Philip Hällund och Christian Pleijel har tagit initiativ till turen.

Bussen mot Långnäs avgick klockan 12 från bussplan. Genast när turgänget på 18 personer stiger av bussen väntar båten i hamnen och vi stiger ombord för en omkring två timmar lång resa ut till Kökar.

Väl iland möts vi av Philip Hällund, som sköter en del av dagens guidning. Han tar med oss upp från den gamla hamnen, längs kyrkvägen. När det bjuds på kaffe träffar vi Franciskanermunken Henrik Roelvink. På lördagsmorgonen deltog han i ett panelsamtal om andliga platser.

– Jag var på Kökar första gången år 1982. Så jag har blivit stamgäst. Samtalet gick bra. Deltagarna kompletterade varandra trots att vi knappt hunnit prata igenom med varandra vad vi skulle säga.

Han berättar att ett av samtalets ämnen var huruvida en plats är helig för att människan bestämmer sig för att den är det eller för att gud har utplacerat andligt laddade platser.

Broder Kilian

 

Klockan tre är vi bänkade i St Annas kyrka för Robert Liewendahls skådespel Broder Kilian.

Regissören Robert Liewendahl är nöjd efteråt.

– Det gick bra. Det är mycket text som ska pluggas in. Jag är nöjd, säger Robert Liewendahl.

Kökarsbon Bertil Sundström njöt också av pjäsen

– Broder Kilian är alltid en speciell upplevelse. Det är också allt omkring med skärgården som Valdemar Nyman lyfter fram så bra, säger Bertil Sundström.

Efter pjäsen har vi tid för en guidad tur till klosterruinerna med franciskusföreningens ordförande Christian Pleijel och tillförordnad kantor Philip Hällund. De berättar bland annat att franciskanernas kyrka troligen inte byggdes av dem, utan den byggdes tidigare för att tjäna det sjöfarts- och handelscentrum som Kökar var på 1200-talet.

Innan vi sätter oss på båten för återresa hinner vi även med kvällens konsert i kyrkan, barockmusik med Kungsvägens Musiker, en konsert som de satt ihop särskilt för franciskusdagarna.

Läs mer om franciskusdagarna på Kökar i måndagens tidning.

Frans Jansson