DELA

Franciskusfest på Kökar firas med musik och drama

Årets Franciskusfest bjuder på både barockmusik och ett skådespel baserat på romanen Broder Kilian.
På Kökar ordnas årligen Franciskusfesten. Dagarna blev en tradition efter att franciskanerbröder från Assisi i Italien besökte Kökar 450 år efter att Franciskusklostret på ön lagts ner. I år innehåller festen både barockmusik och skådespel.

Kungsvägens musiker med solister uppträder med en konsert i Kökars kyrka lördagen den 2 juli. Kungsvägens musiker, som kommer från Åbo, är en barockorkester som spelar på tidstrogna instrument. Musikernas besök på Kökar är ett resultat av ett långt projekt, som kombinerar lokalhistoria och kultur.

Kungsvägens musiker spelar konserten under ledning av en av Finlands mest framstående barockviolinister, Irma Niskanen. Solister är sopranerna Minna Nyberg och Mia Heikkinen.

Konserten är en del av Franciskusfesten och programmet som framförs består av musik av franciskantonsättare från 1600-talet. Verken har inte spelats i Finland tidigare. Konserten början klockan 20 och äger rum i Sankta Anna kyrkan.

Klockan 15 på lördagen spelas skådespelet Broder Kilian i Kökars kyrka, som också är en del av festen. Dramatiseringen är av Broge Wilén efter romanen Broder Kilian av Valdemar Nyman, och med musik av Mats Backman. Robert Liewendahl har regisserat och bearbetat manuset en aning. De som deltar i skådespelet bor eller kommer nästan alla från Kökar, förtuom Anton Göthlin som gör huvudrollen som Kilian. Pjäsen spelas både på lördag och söndag.