DELA
Foto: Stefan Öhberg

Framåt för Jomalas kommunförslag

Jomala tar nästa steg för att bilda kommun med Lemland, Lumparland, Hammarland och Eckerö.

Nu är det upp till de andra kommunerna att godkänna förslaget.
Jomalas förslag till kommunstruktur godkändes av kommunfullmäktige i tisdags kväll. Förslaget innebär att Jomala nu går vidare med förslaget att gå samman med Lemland, Lumparland, Hammarland och Eckerö.

Enligt kommundirektören John Erikssons förslag som nu har godkänts av både kommunstyrelse och kommunfullmäktige finns det ekonomiska fördelar att hämta med frivilligt samgående. Ett bidrag för kommuner som efter frivilligt samgående bildar en kommun med fler än 7 000 invånare får ett stöd som motsvarar 130 euro per invånare.

Jomala vill, om de andra kommunerna godkänner förslaget, att landskapet tillsätter en särskild utredning. Förutsättningarna för att presentera förslaget för landskapet är att de andra kommunernas fullmäktige också vill fortsätta driva förslaget framåt.

Eckerö kommun ska ta ställning till förslaget på styrelsemötet inkommande tisdag. Enligt kommunstyrelsens ordförande Mikael Selander är Jomalas alternativ den näst bästa lösningen.

– Eckerö har utgångspunkten att förbli en egen kommun. Men om landskapsregeringen bestämmer sig för att tvinga igenom sammanslagningar är Jomalas förslag Eckerös enda alternativ till att vara en egen kommun, säger Selander.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!