DELA
Foto: Stefan Öhberg

Anders Eriksson om hanteringen av markaffären: ”Jag är både ledsen och förvånad”

Anders Eriksson (ÅF) var ordförande i självstyrelsepolitiska nämnden vid det tillfälle då Harry Jansson (C) tog upp frågan om ändring av högsta arealgränsen vid jordförvärv. Han är förvånad och besviken över vicelantrådets agerande.

Anders Eriksson tog över ordförandeklubban från talman Bert Häggblom (Ob) när kansliminister och vicelantrådet Harry Jansson föreslog en ändring av hur stora arealer ickeålänningar kunde köpa på planerat område.

Vad är din reaktion när Harry Jansson nu ändrat tjänstemannabeslutet?

– Jag blir både ledsen och förvånad. Ledsen såtillvida att jag var en av de få som tog vicelantrådet i försvar under JO-affären, för jag tyckte att där fanns det en självstyrelsepolitisk linje. Därför blir jag ledsen när man inte kan lyssna på andras åsikter i så här viktiga självstyrelsepolitiska frågor.

– Förvånad blir jag därför att vi var tydliga i nämnden. Jag blir förvånad att man går emot en helt enig nämnd i en så viktig fråga.

Det visar sig nu att det funnits underhandskontakter med ministrar innan det nya ärendet ens fanns.

– Jag vet det. Det är nog allmänt känt i hela huset.

Hur kan ett ärende bli avgjort på den grunden, att man tjatar hos ministrar?

– Det kan jag inte direkt kommentera. Men den typen av personliga kontakter har ju ministrarna med folk till höger och vänster och det är ingenting man behöver redogöra för.

– Men man ska vara försiktig med att engagera sig på ett sådant sätt att man tar beslut som går emot gängse praxis.

Varför gick Jansson emot tjänstemännens beredning tror du?

– Vi talar om så viktiga åländska frågor här, näringsrätten, jordförvärvsrätten. Man kan inte dagtinga med dem på basen av att man blir utsatt för påtryckningar ifrån enskilda medborgare.

– Det måste vara klart och tydligt formulerat i lag vad som gäller. Ska man frångå det måste man ha ett ganska starkt stöd i ryggen.

Jansson sveper sig ofta i självstyrelsemanteln. Varför gör han så här?

– Vet du, den frågan kan jag inte svara på. Jag tycker att hans agerande här är lite märkligt.

Har Harry tagit upp kontakten med [släktingen] i nämnden?

– Jag kan inte svara på vad de olika ledamöterna har sagt under mötet.

– Vi var väldigt tydliga i att vi vill inte hålla på att dagtinga med självstyrelsens grunder, speciellt inte på basen av att ha gett löften åt en enskild person.

” Genom beslutet har vice lantrådet satt lagstiftningsarbetet ur spel.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp