DELA

Forskning bekräftar: Rådjur renar fästingar

En borreliasmittad fästing har färre bakterier ju längre den sitter på ett rådjur, det antyder en stor svensk fästingstudie.
I ett omfattande forskningsprojekt, finansierat av Naturvårdsverkets Viltvårdsfond och utfört på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, visar det sig att rådjuren ”tvättar” fästingarna på borreliasmitta.

Studien ger stöd åt den tes Dag Nyman drivit i en debatt som förts i både lokala och nationella tidningar. Dag Nyman är kliniskt ansvarig vid det åländska laboratoriet Bimelix, som är specialiserade på fästingburna sjukdomar,

Är studien ett genombrott?

– Det är inte ett genombrott utan bekräftar tidigare kunskap på ett intressant sätt, säger Dag Nyman

10 000 prover

Studien har tagit mer än 10 000 prover från fästingar i två olika områden under fyra år. Ett högriskområde norr om Stockholm och ett lågriskområde i bergslagen. Framförallt tittar man på de tre fästingburna smittorna borrelia, TBE och anaplasma. Trots att inte ens en tiondel av proverna är analyserade än uttalar sig professor i viltekologi vid SLU, Petter Kjellander, som leder forskningen.

– Det var en lyckoträff att använda just rådjur. De har en oväntad och viktig roll vad gäller borreliaförekomsten, rådjuren verkar helt inkompetenta för borrelia, de kan helt enkelt inte föra borrelia vidare. Och inte bara det – de tycks dessutom tvätta ur borrelia ur fästingen, säger Petter Kjellander i Naturvårdsverkets nyhetsbrev.

Läs mer i tisdagens Nya Åland