DELA
Foto: Oliver Nyholm

Förlängt fraktavtal för Vikingfartyg

Försörjningsberedskapscentralen (FBC) har förlängt avtalen med Viking Lines fartyg m/s Gabriella och m/s Rosella med en månad. Det betyder att frakttrafiken mellan Mariehamn och Kapellskär fortsätter.

– De två finskflaggade fartygen kan erbjuda sysselsättning åt finländska och åländska sjömän och befäl, samt verksamhet åt ett åländskt rederi. Det är viktigt för försörjningsberedskapen och sjöfarten, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström, som också är vice ordförande för riksdagens maritima grupp. 

Totalt är nio passagerarfartyg upphandlade av försörjningsberedskapscentralen. Fyra av Viking Lines fartyg, tre fartyg från Tallink Silja, ett av Rederi Ab Eckerös fartyg och ett Wasa Line-fartyg används nu för frakt.

– Jag har under förra veckan varit i kontakt med både försörjningsberedskapscentralen och ansvariga ministern Tuula Haatainen och betonat hur viktigt det är att både Gabriella och Rosella skulle få fortsätta vid sidan av övriga fartyg eftersom det också är viktigt för Åland. Jag är glad att så nu blir fallet, säger Löfström.