DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>SAMLADE NAMN Magnus Lundberg och hans sambo Anna Holmström drog i våras igång en kampanj för att ändra lagen om lagtingspension. Lagen ändrades, men inte fullt ut så som de ville.

”Förkastligt”, säger pensionskritiker

Anmärkningsvärt.

Det tycker Magnus Lundberg om Obunden samlings ordförande Bert Häggblom som lyft lagtingspension mellan åren 2003 och 2015.

– Jag tycker att det är förkastligt och att lagstiftningen är mycket tveksam. Andemeningen var aldrig att det skulle gå till på det där sättet, säger Magnus Lundberg.

Den nya lagen om anpassningsbidrag gäller bara helt nya lagtingsledamöter. Motiveringen till att lagen inte är retroaktiv är att det kan vara grundlagsvidrigt att retroaktivt ändra på intjänta förmåner.

Enligt Lundberg var grundtanken med pensionen att lagtingsledamöterna som inte blir omvalda eller väljer att inte kandidera ska få ett ekonomiskt bidrag medan de söker ett nytt jobb. När man börjar lyfta lön minskar eller faller bidraget bort.

Men, om man som Bert Häggblom inte har en förvärvsinkomst utan en kapitalinkomst i form dividend, kan man fortsätta lyfta förmånen livet ut efter minimi sju år i lagtinget.

Lundberg och hans sambo Anna Holmström (C) samlade under våren in sammanlagt 1424 underskrifter för att den nuvarande lagen ska ändras. Det gjorde den också, men inte på grund av initiativet utan för att landskapsregeringen jobbade med frågan. Den nya lagen klubbades i juni i år.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!