DELA
Foto: Jonas Edsvik

Företagare kräver ett svar från Paf

Varför är ingen intresserad av att gottgöra de företagare som drabbades i förskingringshärvan?

Det undrar Erik Rustner och Stig Grönlund.

– Ingen anser sig ens skyldig att ge oss ett svar.
Under sommaren och hösten har tandläkaren Erik Rustner och krögaren Stig Grönlund ordnat möten och pratat med politiker och andra involverade för att äntligen få ett avslut på det utdragna lidande som de levt med allt sedan brottet uppdagades för ganska exakt fyra år sedan.

I den omfattande förskingringshärvan, där deras bokförare stal sammanlagt drygt 800 000 euro av dem och andra bokföringskunder under fyra års tid, förlorade de båda företagarna tillsammans över en halv miljon euro.

Förundersökningen avslöjade att över 700 000 euro av de förskingrade pengarna har spelats upp på Pafs onlinespel – pengar som de hela tiden har försökt få tillbaka av Paf eftersom de bevisligen var stulna.

Förgäves

Men deras kamp har hittills varit förgäves. Paf har behållit pengarna. Bokföraren har dömts och avtjänat sitt straff och hennes kollega har dömts att solidariskt med henne ersätta den stulna summan trots att ingen av dem har en chans att göra det. Kollegan har inte åtalats för något brott.

De stora förlorarna är de oskyldiga, kollegan och de 15 företagarna och en förening. De som tjänat på brottet, Paf och landskapet, vänder ryggen till.

Stig Grönlund berättar vad han kände i oktober 2012 när det stod klart att hans företag Indigo hade bestulits.

– Det var jobbigt när vi inte visste varför företagets ekonomi framstod som så dålig. Därför var det så skönt att få reda på vad som var fel. Naiv som jag var trodde jag att det skulle redas upp och att vi skulle få pengarna tillbaka.

Ingens ansvar

Men den känslan har kommit på skam, säger de. De får inget svar eftersom ingen anser sig vara skyldig att ta ansvar för hur det hela ska redas upp. Ingen har något att säga dem.

– Varför har ingen kontaktat oss ens för att ge en förklaring?

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!