DELA
Foto: Jonas Edsvik

Företagare föreslår frivillig uppgörelse

I fredags fick landskapsregeringen ett förslag till frivillig uppgörelse från två av de drabbade företagarna om återbetalning av pengar som varit föremål för penningtvätt.

Skrivelsen har riktats till lantrådet Katrin Sjögren.
Brevet har skickats av Erik Rustner Tandläkare Ab och Matkreatören i Mariehamn Ab via DKCO Advokatbyrå. Brevet innehåller förslag till frivillig uppgörelse rörande medel som varit föremål för penningtvätt, det vill säga de totalt drygt 800 000 euro som en bokförare i Mariehamn förskingrade av sina företagskunder åren 2009-2012.

Företagarna bakom brevet hänvisar till penningtvättsdomen mot Paf som tingsrätten gav den 28 februari och påpekar att rättsprocessen sannolikt kommer att pågå flera år ännu eftersom domen har överklagats. De framhåller att målet med skrivelsen är att komplettera landskapsregeringens underlag inför bedömningen av vad vad landskapsregeringen själv och Paf borde göra med anledning av domen.

– Vi uppfattar att landskapsregeringen inte har tillgång till all relevant information och har vägletts i en riktning som allvarligt skadar betydande immateriella värden – en förstörelse som ännu går att begränsa, skriver de.

Läs mer i måndagens Nya Åland!