DELA

Folkfest i stället för Tall Ships Races i Mariehamn

Mariehamn ställer in sitt deltagande i Tall Ship Races i juli. I stället blir det en ”nationell maritim fest”

Så här skriver staden på mariehamn.ax:

”Det blir en maritim folkfest i Mariehamn den 22–25 juli 2021 med mat, dryck, försäljning och underhållning. Däremot kommer staden inte att stå värd för Tall Ships Races i år.

– Nu siktar vi på Tall Ships Races i Mariehamn sommaren 2024, säger stadsstyrelsens ordförande Ingrid Zetterman.

– Stadsstyrelsen har insett att Covid- 19-situationen och restriktionerna som pandemin medför gör det omöjligt för staden att garantera att man till fullo kan leva upp till avtalet med den internationella organisationen, Tall Ships Races International Ldt. Vi har därmed meddelat dem att vi inte är en av värdhamnarna i år.

Nu inleds omformningen av evenemanget. Arrangörsgruppen ser att det finns goda möjligheter att fortfarande få hit de finländska fartyg som hade anmält sig till Tall Ships Races. Dessutom kommer man att marknadsföra festhelgen via båtklubbar och i olika digitala forum.

Stadsstyrelsen konstaterar att det finns ett intresse för Åland nu när inhemskt resande rekommenderas starkt. Man ser också en möjlighet att tillsammans kan Visit Ålands gästhamnsnätverk göra resan till Mariehamn till en oförglömlig upplevelse.

– Vi ska också minnas att det kommer kryssningsfartyg till Åland under den här helgen, säger evenemangets projektledare Pia Nyberg. Det kommer vara folk i rörelse. Tillsammans kan vi göra det här till något bra.

Stadsstyrelsen konstaterar med stor tacksamhet att Ålands landskapsregering samt många företag, föreningar och privatpersoner engagerat sig i förberedelserna.

– Vi är väldigt tacksamma för all hjälp och vi har stora förhoppningar om fortsatt samarbete. Vi kommer att göra vårt bästa för att det här evenemanget ska vara till nytta och glädje för hela Åland, säger stadsdirektör Barbara Heinonen.”

Stadsstyrelsen tog beslutet vid ett snabbinkallat möte på torsdagskvällen, efter att Åbo stad meddelat att man på grund av reserestriktioner ställer in sitt Tall Ship Races-deltagande.

Läs mer om Åbo stads beslut här:

https://www.nyan.ax/nyheter/oklart-om-tall-ships-races-till-mariehamn/

Tall Ships Races skulle ha arrangerats i Mariehamn den 22-25 juli med ett femtiotal deltagande fartyg.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp