DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Folk ska inte behöva vara rädda”

Stå upp för dig själv och andra hbtq-personer. Det vill Imoon Söderlund säga med sin nya film som han gjort inför Åland Pride.
I morgon drar Åland Pride igång. Inför festivalen har Imoon Söderlund gjort filmen ”Ensamrätten till friheten” som finns att se på Youtube. Bakgrunden till filmen säger Imoon Söderlund själv kommer från de hatbrott mot hbtq-personer utsätts för i samhället och en särskilt triggande faktor säger han att var skjutningen på en gayklubb i Orlando i juni.

– Jag har personligen utsatts för trakasserier, diskriminering och hot. Filmen handlar om att man ska våga stå upp för sig själv och andra hbtq-personer, berättar han.

Många hoppade av

I början av filmen kommer det korta inslag från tv-nyheter som rapporterat om skjutningen i Orlando. Resten har Imoon filmat själv. Han berättar att flera hade hört av sig och ville medverka i inspelningarna, men som sedan dragit sig ur för att de varit rädda för påhopp.

– Det är en viktig grej jag vill säga med filmen. Folk ska inte behöva vara rädda. Jag vill beröra och ge folk en inblick i hur det ser ut från vår synvinkel.

Politiskt

Imoon Söderlund har tidigare haft utställningar och fotograferingar på hbtq-temat, men säger att det inte tidigare har varit så här politiskt. Imoons man Björn Söderlund har hjälpt till med redigering och musik till filmen.

– Jag har dirigerat och han har redigerat, säger Imoon.

– Jag känner att filmen är mitt viktigaste verk, åtminstone i år.

Imoon Söderlunds film kan ses på Nyans hemsida under hela pridefestivalen.