DELA
Foto: PRIVAT

Föglös nya första hjälp-bil

Föglö FBK har fått en ny första hjälp-bil.
FÖGLÖ Tidigare har Föglös frivilliga brandkår haft en redskapsbil. I höstas köpte man en begagnad ambulans och en släpvagn från räddningsverket. Hela ekipaget kostade 12 000 euro och bekostades av Föglö kommun. Släpvagnen har varit i bruk sedan inköpet och sedan i onsdags är även den ombyggda och ommålade ambulansen i användning.

– Den används ganska mycket. I huvudsak till sjuktransporter men också vid brandutryckning, säger Thomas Mattsson på räddningsverket.

Under fjolåret gjorde Föglö FBK totalt 13 utryckningar, av dem var nio stycken relaterade till sjuktransporter. År 2015 gjorde man 10 utryckningar, varav tre stycken var sjuktransportrelaterade.

– De möter upp oss när vi kommer och sköter transporten till helikopter. Ibland möts vi vid färjfästet i Svinö. Det är en otrolig resurs, säger Mattsson.

– På Föglö har vi en första insats-grupp på just under 20 personer som gått utbildning för att kunna vara behjälpliga vid hjärstoppslarm. Vi har en defibrillator och syreväska och gör allt vi kan innan räddningsverket kommer, säger styrelseordförande i Föglö frivilliga brandkår Maria Svedmark som berättar att de är glada över att kommunen satsar på brandkåren.

– Det är en bit till Mariehamn härifrån och det skapar en större trygghet att vi har en egen första hjälp-bil och frivillig brandkår, säger hon.