DELA

Föglö fick konstdonation

Konstnären Kurt Simons har skänkt en teckning från 1979 till Föglö kommun.

Föglö kommun har en konstsamling som ibland utökas genom inköp. Nu har kommunen fått en donation till sin samling. Konstnären Kurt Simons i Mariehamn har skänkt en teckning som han gjorde 1979 i Hastersboda, då Ålands konstförening höll målarläger där. Teckningen visar Kersons mangårdsbyggnad sedd snett från baksidan. Huset var förfallet då teckningen gjordes, men har nu renoverats.

”Kurt Simons är mer känd som en konstruktivistisk konstnär som arbetar med ett helt abstrakt formspråk, men här har han dokumenterat en del av den värdefulla kulturmiljön i Hastersboda. Teckningen är nu inlämnad för inramning med syrafri bakkartong och passepartout. Konstnären har dessutom meddelat att han kommer att bekosta inramningen, så donationen medför inga kostnader för mottagaren”, informeras i ett pressmeddelande.

– Det var trevligt att kunna förmedla denna gåva till kommunen och kommundirektör Nicklas Eriksson var uppriktigt glad över nyförvärvet. Kurt Simons har tidigare donerat verk till Kökars hembygdsförenings konstmuseiplaner samt till Önningebymuseet, säger Kjell Ekström som skött det praktiska arbetet rörande donationen och dess rambeställning.