DELA
Foto: Annica LindströmSTORT INTRESSE Nästan alla kommundirektörer var på plats för att diskutera flyktingfrågan med landskapsregeringen.

”Flyktingmottagandet väl dramatiserat”

Hur kan kommunerna öka sin flyktingmottagning?

Det var huvudfrågan när kommundirektörerna och landskapsregeringen och andra sakkunniga träffades i fredags.
Bakgrunden till mötet är att samtliga politiska partier som i dag är representerade i lagtinget är överens om att Åland kan öka flyktingmottagandet utöver de 25 som Mariehamn och Jomala åtagit sig att ta mot.

– Det är tydligt att det finns en vilja att hjälpa till. Det finns en del osäkerhet, men vi ska stöda dem för att de ska bli så säkra och trygga som möjligt. Vi hoppas att det här mötet ska stärka de små kommunerna i sina beslut om att ta emot flera flyktingar, säger kansliminister Wille Valve (MSÅ).

Under mötet presenterade kommunerna också ett förslag på att de mindre kommunerna skulle samarbeta för att kunna ta emot flyktingar.

– På grund av den stelbenta lagstiftningen vi har i dag är det inte möjligt. En kommun måste ingå ett avtal med NTM-centralen i riket och ha huvudansvaret för flyktingarna.

Under mötet fick kommunrepresentanterna ställa frågor till bland annat Ålands hälso- och sjukvård om till exempel kostnader.

– Flyktingmottagandet har blivit lite väl dramatiserat. Det är som om man tror att flyktingarna måste gå med en psykolog hela tiden.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!