DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>VIKTIGT MED HANDHYGIEN Det är en av förhållningsreglerna personalen har fått när smittan uppdagades.

Flera salmonellafall på Trobergshemmet

Tre personer som arbetar på Trobergshemmet har testat positivt för salmonella.

Nu testas både boende och personal med salmonellasymptom.
För en månad sedan insjuknade en person på Trobergshemmet i Mariehamn i salmonella. Men att det var salmonella började man misstänka först några veckor senare då ytterligare två i personalen fick samma symptom. För några dagar sedan kom provresultaten. De bekräftade misstankarna.

En av de insjuknade jobbar som vårdare, medan de två övriga har arbetsuppgifter som gör att de inte har direktkontakt med klienterna.

Mariehamns äldreomsorgschef Pauliina Körkkö säger att Trobergshemmet har konsulterat Medimars personal om hur de ska handskas med smittan. Enligt Körkkö har Medimar rekommenderat att hela personalen inte ska testas, utan endast de som har salmonellaliknande symptom och de som arbetar med maten. I dag arbetar kring hundra personer på Trobergshemmet. Samtliga i kökspersonalen har testat negativt.

Kan personalen ha fått smittan på Trobergshemmet?

– Det är svårt att säga. Men jag har svårt att tro att källan skulle finnas på Trobergshemmet eftersom det inte är flera som har smittats.

Läs mer i dagens Nya Åland!