DELA

Flera kryssningsfartyg sena i hamn

Silja Galaxy var cirka 40 minuter sen vid ankomsten i Mariehamn på tisdagen. Anledningen är blåsten.

– Det blåser mer än en vanlig sommardag och därför tog det tid för Galaxy att komma i kaj. Hon blev tyvärr cirka 40 minuter sen, säger Hans Friberg, talesperson på Tallink Silja.

Han säger att det har varit förseningar till Mariehamn sedan i måndags, även om förseningen då inte var lika stor. Anledningen är att de för tillfället endast har en bogpropeller igång.

– Det är ett servicearbete på en maskin som påverkar ena bogpropellern. Då det blåser från kajen så blir det kämpigt att ta sig in och måste kämpa lite extra, säger han.

Även Viking Grace och Viking Amorella har drabbats av förseningar på måndagen och i dag på grund av Galaxys problem.

– De är sena på grund av oss. När det bara finns två kajplatser i Mariehamn så blir tyvärr även de försenade. Förr var det tvärtom när tidtabellen var annnorlunda. Vi är förstås ledsna över att vi också försenar dem.

Problemet att angöra kajen beror på blåsten.

– Det kommer säkert inte att bli problem alls på onsdag om det inte blåser, säger han.

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör på Viking Line, säger att Grace är strax under en timme försenad mot Åbo på tisdagen.

– Den kommer nog inte att hinna ta in så mycket tid, säger hon.

Även Amorella har drabbats av förseningar.

– Hon har gått iväg men är också försenad mot Stockholm. Över Ålands hav är det lite lättare men inte heller hon kommer knappast att ta in hela tiden, säger hon.

Viking Lines förseningar beror inte på blåsten:

– De är sena på grund av att konkurrenten som ska in i hamnen innan inte håller tidtabellen.