DELA

Flera döda i explosioner i Bryssel

Nyan fick tag på Marcus Thörnroos, som är landskapsregeringens EU-specialrådgivare, efter att rapporterna om de första explosionerna på flygplatsen kom in. Enligt honom var det då inte så många som har märkt av händelsen i centrala Bryssel då flygplatsen ligger en bit utanför centrum.
– Själv så hörde jag om det först när jag kom på jobb. Men det kommer säkert att märkas mer under dagen och troligtvis höjs säkerhetsnivån i hela Bryssel, sade han.
Han brukar själv alltid flyga hem från just Zaventem flygplats.
– Det blir mer konkret när man vet att man ofta har ärenden dit.

”Hela huset skakade”

Svenska Dagbladets Brysselkorrespondent Teresa Küchler befann sig på flygplatsen då explosionerna inträffade.
– Det var först en liten explosion och sedan en större, vid incheckningsdisken. Hela huset skakade, det är rök över allt och det låg människor på marken inne i terminalen. De såg inte skadade ut utan hade antagligen bara lagt sig ner. Det rasade ner flis från taket, säger Küchler till FNB. Hon tror att explosionen skedde vid incheckningsdisken.
– Butiker har stängt och vakter driver just nu alla ur hallen. Människor springer. Alla är rädda och folk gråter, säger SvD:s korrespondent, som själv gömde sig bakom en Starbucksdisk.
Filmbilder som människor lagt ut på Twitter visar människor som flyr ut från byggnaden, samtidigt som sirener tjuter och rök väller ut från flygplatsterminalen.

Finnairplan vände

Flygplatsen har stängts tills vidare, rapporterar belgisk tv. Även tågtrafiken till flygplatsen är avstängd. Finnair har inga plan på flygplatsen just nu, uppger bolaget för FNB.

Ett morgonflyg från Helsingfors kunde på grund av explosionen inte landa på Brysselflygplatsen utan fick landa i Amsterdam i stället.

Åtminstone ett flyg som skulle ha gått från Bryssel till Helsingfors vid lunchtid har ställts in. (FNB)