DELA
Foto: Susanna Skogberg

Fler montörer på väg

Elandelslaget fortsätter att ta in förstärkning utifrån efter stormen. Polisen uppmanar bilister att köra försiktigt på grund av halkan och pågående röjningsarbeten vid vägkanterna.
Den kommunala räddningstjänsten har nu återgått till normal beredskapsnivå. Stabsfunktionerna mellan de olika organisationerna avslutas nu, vilket innebär att varje aktör sköter sin egen information framöver. Det framkom vid en presskonferens i räddningsverkets lokaler vid lunchtid.

– På elsidan har vi cirka 70 montörer som arbetar. Vi har nu zonindelat montörlagen så att de slipper åka runt på olika akuta åtgärder, sa räddningsledare Lennart Johansson.

Inatt anländer ytterligare sex montörer från finska N3M som förstärkning.

Kommunernas centrala verksamhet fungerar i stort sett som normalt, och telecentralerna likaså, även om vissa får ström från generatorer. Mobiltäckningen är inte helt återställd överallt, men ökar kontinuerligt.

Kör försiktigt

Poliskommissarie Tommy Thörnroos uppmanar alla att köra försiktigt, dels för att det kan vara mycket halt och dels för att man på många håll jobbar med att röja bort sikthinder vid vägkanterna.

– Och så uppmanar vi igen alla att följa barnen till skolskjutsen och hämta dem därifrån, så att de inte leker vid elledningar eller rotvältor.

David Karlsson, vd för elandelslaget, sa att de fortsätter att ta in resurser utifrån, både personal och maskiner.

– Nu är större delen av 10 kV-nästet i drift igen, och då står lågspänningsnätet i tur.

En del av reparationerna har varit av mer provisoriskt slag. David Karlsson kallar dem för ”MacGyver-lösningar”, efter en tv-serie med en uppfinningsrik huvudperson.

– Sedan kommer det att ta månader att få det lagat som det egentligen ska lagas.

”Inte alltid vackert”

Jonas Sundborg, vd för Ålands telefonandelslag, sa att de arbetat med full styrka hela helgen, och att de har ett mycket gott samarbete med elandelslaget och Ålcom.

– Vi har också haft stor hjälp av de frivilliga brandkårerna när det gäller att hålla generatorerna igång.

Också här har man fått ta till provisoriska lösningar.

– Det har inte alltid blivit vackert, men det fungerar.

Jonas Sundborg tipsar alla som har svårt att nå fram på mobilen att gå ut på trappan eller ta sig till en högre punkt och försöka igen. Mobilmasterna överlappar varandra, så om en är utslagen ska det finnas andra som fungerar i dess ställe.

David Karlsson riktade ett tack till elandelslagets personal – ”de har ställt upp och jobbat stenhårt under farliga förhållanden” – och till allmänheten som gett sitt stöd.

– Tack vare det så orkar vi. Och våra gästmontörer har varit glada åt välkomnandet.

Lennart Johansson avslutade med en hälsning till alla som alltjämt väntar på ström:

– Vi har full förståelse, och gör vårt yttersta för att återställa strömmen. Om du är i akut nöd, ring 112.