DELA
Foto: Jonas Edsvik

Fler köper åländskt kött

Överskottet på åländskt nötkött har fått både hushåll, restauranger och offentliga kök att handla mer åländskt.
– Det är verkligen till hjälp för oss, säger Dahlmans vd Johannes Dahlman, om att fler kunder nu väljer åländskt nötkött i stället för kött från annat håll.

Bakgrunden är förstås den torra sommaren, som lett till brist på foder inför vintern och att slakteriet därför tagit emot fler djur för slakt än normalt. Johannes Dahlman säger att slakteriet hittills har klarat ökningen.

– Men det är definitivt en exceptionell situation.

Det råder överskott på nötkött på fastlandet också, vilket gör det svårare för Dahlmans att sälja dit.

Johannes Dahlman hänvisar också till slakteriets höga industrikostnader – kostnader för avlopp, avfall, vatten och el – som gör det svårare för dem att konkurrera både på fastlandet och i Sverige.

Den ovanligt höga andelen slaktanmälningar fortsätter, förutspår Johannes Dahlman. Slaktanmälningarna ligger på ungefär samma nivå över hela Åland.

– Regionvis på Åland är det ingen större skillnad, utan det som skiljer sig är varje gårds förutsättning att samla foder, säger han, och tillägger:

– Till våren finns det stor risk för brist på nötkött i Finland, och på Åland också. Storkök kan ju frysa hela filéer, men detaljhandeln vill ha färska varor. Så det är i detaljhandeln som bristen kommer att märkas i vår.