DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>MÄRKNING För att skallgångskedjan ska veta var de gått har Anders Ojala med sig en pappersrulle som han sen lämnar på den plats där skallgångskedjan vände tillbaka.

Fler frivilliga behövs

Söndag morgon klockan 9: 8-åriga Ville har tappat bort sig i Finströms skogar. Det duggar lätt fån en jämngrå himmel. Utanför Frivilliga räddningstjänstens lokaler i Godby har femton frivilliga personer samlats för att hjälpa till i polisens sökinsats.

Det är utgångscenariot när Frivilliga räddningstjänsten tillsammans med polisen övar på att leta efter en försvunnen person genom skallgång. Frivilliga räddningstjänsten är Ålands och Finlands svar på den svenska organisationen Missing People. I dag har Frivilliga räddningstjänsten 89 stycken personer på sin larmlista.

– De är i jour dygnet runt, alla dagar om året, säger Röda Korsets t f beredskapschef Olof Collin.

Collin konstaterar att många ofta vill hjälpa till vid sökinsatser och att den Frivilliga räddningstjänsten är ett bra sätt att hjälpa till på ett konstruktivt och organiserat sätt. Han hoppas på att flera ska engagera sig.

Den första utmaningen på söndagsmorgonen blir att anpassa sökningen enligt uppdraget. Eftersom den försvunna personen är ett barn är avstånden i skallgångskedjan kring fem meter breda. Det gör att gruppen täcker in ett område på 50 meter när de börjar leta.