DELA
Foto: Stefan Öhberg

Fler fotgängare i centrum

Fler fotgängare har rört sig i Mariehamns centrum hittills i år jämfört med 2016.
Det här är andra året som City Mariehamn mäter fotgängartrafiken med scanners på tre ställen längs Torggatan, från Nygatan till Torget.

City Mariehamns verksamhetsledare Alexandra Walk-Liljeroos har sett på siffrorna från årsskiftet fram till slutet av augusti.

Färsk statistik presenteras för City Mariehamns medlemmar nästa vecka. Och de pekar uppåt. I snitt har antalet fotgängare som registrerats ökat med 3-4 procent jämfört med fjolåret.

Sommarmånaderna är i en klass för sig också i år. Det stora lyftet kom i mitten av juni med fotbollsturneringen Alandia Cup som lockar många spelare med familjer till Åland.

– Vi har riktigt fina siffror för juni. Då ökade sifforna med fem procent jämfört med i fjol. Och juli var helt i linje med 2016.

Rockoffveckan i juli drog allra mest folk till Mariehamns centrum. Precis som i fjol registrerades flest fotgängare den 25 juli. Då var det både Rockoff på torget och affärsmannen Anders Wiklöfs födelsedagskonsert i Miramarparken med fritt inträde.

I fjol noterades 36 610 fotgängare den dagen.

Andra toppar sommartid noteras när stora kryssningsfartyg anlöper Mariehamn men det finns ingen statistik över hur stora summor kryssningsbesökarna handlar för.

Det mest trafikerade gathörnet är Torggatan-Nygatan. Så var det också i fjol.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!