DELA
Foto: Jonas Edsvik

Fiske som kräver is i magen

Respekt för fisken och säkerheten.

Det är de två viktigaste sakerna att tänka på när man isfiskar, enligt bröderna Johan och David Danielsson. Nyan fick följa med på fisketur en solig och krispig vinterdag i Finström.
Johan och David Danielsson guidar oss på den cirka 15 centimeter tjocka isen. Det är en optimal dag för isfiske. Svag vind, soligt, snöfritt och kallt med stadiga, och inte allt för tjocka, isar.

– Det är faktiskt jobbigt med för tjock is, särskilt om det ligger snö ovanpå. Det blir tungt att borra, säger Johan Danielsson.

Johan och David inleder alltid isfisket med att loda upp djupet där de ska borra.

– Vi brukar meta på olika djup. In mot vassen är det ju till exempel ganska grunt, bara runt en meters djup. Men det går att få fisk där också!

Bröderna Danielsson använder sig alltid av så kallad catch and release, det vill säga att man släpper tillbaka fisken direkt efter vägning och mätning.

– Först drog jag upp en gädda på 7,5 kilo på ganska grunt djup in mot stranden och vägde och mätte den innan jag släppte den igen. Sedan fick jag upp en likadan några meter ut cirka tio minuter senare. Efter närmare undersökning kunde vi konstatera att det var samma fisk. Det har jag nog aldrig varit med om tidigare, berättar David.

Läs mer i måndagens Nya Åland!