DELA
Foto: Erkki Santamala

Finns personer som inte kan ringa 112

Det är fortsatt stora störningar gällande såväl el som telefon. Det betyder att det finns personer som inte kan ringa nödnumret. Då ska man ta sig till den lokala brandstationen.
Myndigheterna har under dagen jobbat med att röja vägnätet efter bästa förmåga men ännu återstår många mindre vägar som är oframkomliga. Vidare har fokus legat på att tillsammans med ansvariga bolag säkra upp elförsörjning och telefontrafik. För tillfället är det fortsatt stora störningar gällande såväl el som telefon.

– Vi har fortfarande mobilcentraler nere, men vi har all personal vi kan på att få strömkällor, säger Valter Ulenius, IT-chef på Ålcom.

Finns det någon prognos på när telefonnätet kan vara åtgärdat?

– Det är beroende på hur det går för Ålands Elandelslag och vi försöker få ut generatorer så fort vi hinner. Det är extremt läge när det blåst omkull så många träd.

Även automatlarm påverkade

Ålcom är tillsammans med Telia de två telefonoperatörerna på Åland.

– Nödsamtal går på vilket mobilnät som helst, bara vi eller konkurrenten har mobiltäckning.

teliakarta

På Telias hemsida ser man att stora delar av Åland är drabbat av störningar. Ulenius tror därför att det finns platser där inget nät finns att tillgå.

– Jag utgår tyvärr ifrån det.

Ålcom uppdaterar på sin hemsida om driftsstörningarna.

Om man inte får kontakt med alarmcentralen på 112 uppmanas man ta sig till brandstationen i sin kommun vilka är bemannade. Då GSM-nätet har störningar kan det inte heller garanteras att trygghetstelefonerna fungerar.

Räddningsverket meddelar att om ett automatalarm utlöses i en lokal är det viktigt att man försöker ta kontakt med alarmcentralen på 112 för att försäkra sig om att larmet nått fram.

Håll värmen i huset

Eftersom det råder stora störningar i eldistributionen kan detta påverka möjligheten att hålla lokaler uppvärmda.

– Alla rekommenderas att se till att hålla fönster, dörrar och ventilation noggrant stängda så att värmen inte vädras ut och vid behov klä sig varmt. Sjunker temperaturen mot minusgrader kan man kontakta myndigheterna på 112, skriver räddningsverket i ett pressmeddelande.

Enligt Ålands Elandslag kommer det finnas människor som får möta en kall natt.

– Det kommer finnas de som inte har ström inatt, det är säkert. Vi vet inte vilka delar som vi får återställda, resultatet är inte förutsägbart. Vi jobbar för fullt, prioritet är centrala delar där det bor mycket folk och där det finns viktig infrastruktur. Man borde ha en plan B tycker jag, speciellt om man bor perifert, säger David Karlsson.